Wat is hoogsensitiviteit?

Het is een aangeboren temperament, met sterk ontwikkelde gevoeligheid voor zogenoemde interne en externe stimuli ( prikkels), gevolgd door diepgaande verwerking en een intense impact. ~Esther Bergsma, 2021

 

(Deze intense impact of reactie hoef je niet altijd aan de buitenkant te kunnen zien.
Iemand kan uiterlijk rustig blijven maar inwendig door emoties overweldigd worden.)

 

Hoogsensitieve personen (HSP) zijn mensen die meer en dieper waarnemen met al hun zintuigen. Indrukken (prikkels) worden intenser waargenomen. Bij teveel prikkels kan er overbelasting ontstaan (overprikkeling).

Ook kun je te weinig prikkels ontvangen. (onderprikkeling)
Dit zie je bijv. bij een High Sensation Seeker. (HSS). ~Sandra Kleipas.

Voorbeelden en uitspraken uit mijn praktijk :

“Ik voel vaak de behoeften van anderen. Daar ga ik in mee, maar dan vergeet ik mezelf. Ik begin nu pas te snappen hoe het werkt”.

“Eigenlijk heb ik mezelf mijn hele leven aan anderen aangepast, omdat ik dacht dat dit zo hoorde. Ik voelde me altijd al anders en dacht dat de rest normaal was. Altijd liep ik met een masker op. Dat deed toch iedereen? Maar ’s avonds in bed  voelde ik me erg alleen”

“laatst had ik een gesprek met mijn mentor. Ik werd zenuwachtig zonder dat ik wist waarom. Toen ze me vertelde dat haar zoon rijexamen deed en ze dat spannend vond, wist ik dat het haar gevoel was.”

“Ik zie het aan mensen als ze iets zeggen dat ze niet menen”. 

Hoogsensitiviteit is een aangeboren temperament, het is geen beperking.
Hoe beter je jezelf leert kennen en ermee leert omgaan, hoe beter je je hoogsensitiviteit kunt integreren in je leven. Het gaat om het vinden en houden van de balans. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan weet ik uit ervaring. De balans vinden en houden tussen teveel en te weinig prikkels is vaak een lange zoektocht.

Alles begint met zelfkennis. Waarvan raak je overprikkeld? Of wat voel je als je te weinig prikkels ontvangt? Wat kun je dan doen? Krijg je een heel vol hoofd als je overprikkelt bent?Wat kun je doen om het weer leger te krijgen? Of dat te voorkomen een volgende keer?
Wat kunnen mensen om je heen doen op dat moment? Of juist niet doen? Leer wat je grenzen zijn en wat te doen wanneer iemand over je grenzen dreigt te gaan. 

Waar het om gaat, is inzicht krijgen in jezelf.
Als je hooggevoelig bent, heb je van nature een sterke zelfreflectie. Dit is een mooie kwaliteit, maar het kan ook leiden tot piekeren of zelfkritiek. Daardoor heeft het effect op ons stresssysteem.

Op zoek gaan naar je eigen handleiding is een avontuur op zich. Leren omgaan met uitdagingen, met je emoties, en voordeel halen uit de positieve kant die hoogsensitiviteit met zich mee brengt. Want je kunt door je hooggevoeligheid ook extra genieten van bijv. mooie muziek, de natuur, kunst, lieve mensen, mooie momenten, kleine dingen enz.

Focus je niet langer op wat anderen zouden kunnen denken en concentreer je op de persoon die jij bent en die jij graag wilt zijn. Iedereen is anders. Gelukkig maar… Jij bent bijzonder met je eigen talenten.